هایفوتراپی چیست؟

آشنایی با هایفوتراپی
کلمه‌ی هایفوتراپی(  High-intensity focused ultrasound=HIFU ) کلمه‌ای است که از امواج متمرکز ماورای صوت با شدت بالا گرفته شده است. در این روش درمانی غیر تهاجمی، امواج اولتراسوند(ماوراء صوت) را برای درمان انواع گوناگونی از اختلالات پزشکی مورد استفاده قرار می‌دهند. اگر بخواهیم سازوکار این فناوری را به صورت ساده شرح دهیم، می‌توان عملکرد آن را مشابه استفاده از ذره‌بین در نظر بگیریم. ذره‌بینی که با همگرایی نور در کانون عدسی انرژی پرتوها را در یک نقطه متمرکز کرده و حرارت تولید می‌کند. معمولاً روش هایفو را با یکی دیگر از روش‌های تصویربرداری مانند MRI یا سونوگرافی همراه می‌کنند تا پروسه‌ی درمان را کنترل کنند.
هایفوتراپی از جمله جدیدترین متدهای جوان‌سازی است که با شیوه‌ای مدرن می‌تواند بازسازی لایه‌های پوست،  تحریک تولید کلاژن و … را موجب شود بدون اینکه احتیاجی به برش، تزریق و یا لیزر باشد. علاوه بر این، دوره نقاهت درمان آنچنان کوتاه است که می‌توان از آن صرف نظر کرد. استفاده از این روش درمانی ابتدا برای انجام درمان‌های زیبایی در سال ۲۰۰۸ مورد بررسی و پژوهش قرار گرفت. افرادی که از این روش درمانی بهره می‌برند، می‌توانند بدون اینکه در معرض عوارض جانبی و همچنین خطرات ناشی از جراحی‌های زیبایی و لیفتینگ قرار بگیرند، تغییرات دلخواه را در مناطق مورد نظر خود اعمال کنند. زیرا که امواج این دستگاه هایفو لایه‌هایی از پوست را مورد هدف قرار می دهد که در زیر لایه‌ی سطحی قرار دارند.

 

کاربردها و نحوه‌ی عملکرد هایفوتراپی
در روش HIFU با کمک تمرکز انرژی بر روی لایه‌های چربی، حرارت ایجاد شده سبب نکروز این سلول‌ها می‌شود. درنتیجه، سلول‌های چربی به طور انتخابی حذف می‌گردند. البته سلول‌های اپیدرم، عصب و ماهیچه‌ها دچار هیچگونه آسیب یا تغییر نخواهند شد. برای جوانسازی صورت از این طریق پزشک ابتدا ناحیه‌ی مورد نظر را با استفاده از ژل کاور می‌کند. به کمک دستگاه هایفو، امواج اولتراسوند در ابعاد و اعماق کوتاهی از پوست منتشر می‌شوند. مدت زمان هر جلسه به طور میانگین 30 تا 90 دقیقه است. اگرچه این روش به علت اینکه هیچگونه دردی ایجاد نمی‌کند مورد توجه بسیاری از بیماران قرار گرفته است! اما گاهی اوقات پزشک برای جلوگیری از درد در برخی افراد، از بی‌حسی موضعی استفاده می‌کند. از روش هایفوتراپی برای موارد زیر استفاده می‌شود:
1.    لیفت گردن، صورت، غبغب.
2.    درمان شلی پوست.
3.    درمان خطوط ریز دور چشم و خطوط خنده.
4.    از بین بردن افتادگی ابرو و منافذ بزرگ پوست.
5.    درمان ناهمواری بافت پوست، خطوط گردن و سینه.
جالب است بدانید که روش درمانی هایفو با ایجاد آسیبِ جبران‌پذیر به بافت، سبب بهبود بافت می‌گردد. شاید شما نیز تعجب کنید، اما واقعیت چیزی به جز این نیست! در علم پزشکی هنگامی که یک بافت از طریق آسیبی مدیریت شده دچار بحران گردد، بسیاری از فرآیندهای ترمیمی دست به دست یکدیگر می‌دهند تا سلول و بافتی قوی‌تر تولید کنند! درنتیجه سلول ‌می‌تواند شرایط سخت‌تر را تحمل کرده و پایدار بماند. از این رو، ابتدا سلول‌های پوست با اشعه‌ی هایفوتراپی مورد بمباران قرار می‌گیرند و کلاژن آنها شکسته می‌شود. سلول مورد نظر در پی آسیب ایجاد شده، تحریک می‌گردد و کلاژن بیشتر و قوی‌تری می‌سازد. همانگونه که می‌دانید، کلاژن یکی از اصلی‌ترین عوامل سفتی، کشسانی و سلامت پوست است. نتیجاتا بعد از 3 ماه، به مرور پوست ترمیم می‌شود و تا 12-8 ماه پس از انجام هایفو به همان حالت باقی خواهد ماند.

هایفوتراپی چیست؟

عمل هایفو جهت از بین بردن چین و چروک

 

مزایا و معایب
یکی از نکته‌های جالبی که در رابطه با هایفوتراپی وجود دارد این است که پزشکان با کمک این روش می‌توانند در شکاندن سنگ کلیه، درمان سرطان، فیبروم رحم، و حتی درمان برخی اختلالات عصبی نیز از آن بهره ببرند. عمل هایفو برای افرادی که تمایلی به عمل جراحی ندارند، نمی‌توانند درد پس از عمل را تحمل کنند و یا به دلیل سایر بیماری‌ها نسبت به بیهوشی و جراحی ممنوعیت دارند، یک روش جایگزین است. از دیگر مزایای این روش می‌توان به ایجاد نشدن کبودی و خونریزی پس از عمل، کوتاه مدت بودن طول درمان(در یک جلسه)، ماندگاری بالا، عدم نیاز به بستری، ایمن بودن، ایجاد نکردن عارضه‌های پوستی(لک، زخم و …) و سایر عوارض جانبی عمل جراحی اشاره کرد.
از عوارض جانبی کوتاه مدت پس از  درمان با هایفو می‌توان به قرمزی، تورم، سوزنی شدن یا حساسیت به لمس در ناحیه‌ی مورد نظر اشاره کرد. لازم به ذکر است که این عمل برای افراد دارای زخم یا تبخال فعال در محل مورد نظر، بیماران صرعی، خانم‌های باردار، وجود استنت قلبى و همچنین پروتز فلزی توصیه نمی‌شود.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *